.

.
AND SOMETIMES WITH A LITTLE HELP OF MY FRIENDS

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Πλατανιώτισσα

 Η Πλατανιώτισσα (παλιά ονομασία Κλαπατσούνα) δημιουργήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας γύρω από το ομώνυμο μοναστήρι. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης σε απόσταση 30 χιλ. από τα Καλάβρυτα.Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια, που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16μ. και στο μέσο του 12,65μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο μικρούς κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας την μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα όπως λεγόταν τότε, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.
Στο χωριό βρέθηκα πρώτη φορά για να φτιάξω ένα τάφο. Το αγάπησα το χωριό σαν δικό μου, οι άνθρωποι με αγάπησαν σαν δικό τους!
Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι ένα μικρό μέρος από ένα μεγάλο αρχείο φωτογραφιών που έχω. Ελπίζω να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον να έρθετε, έχει δυο ταβέρνες με φανταστικά φρέσκο κρέας και καλό κρασί, και στην πανω πλατεία υπάρχει ενα καφενείο , καλό τσίπουρο και δηλωτη για γερά νεύρα.




Η κυρα-Δημητρα με τα συμπρακαλα της μετα το μεσημεριανο φαι.


Αγαπημένο μέρος για μεσημεριανό φαΐ, το έλατο είναι παράδεισος. Ας είναι καλά η Μάρω και ο Τόσος.



Το σπίτι του Ακη Φίλια. Ρωτηστε που ειναι θα σας πουν, απο τα πιο ομορφα σπιτια της Πλατανιωτισσας. Αν περάσετε μην ντραπείτε χτυπήστε το κουδούνι η αδερφή του η  Μαίρη (Η ωραιότερη παρέα με φανταστική τσικουδιά). θα σας δεχτεί με χαρά και θα σας ξενάγηση σε ένα σπίτι με χιλιάδες αναμνήσεις. Ειδικά για αυτούς που έζησαν έστω και λίγο σε χωριό!

Την πρώτη φορα που περασα το κατωφλι χαζεψα με το πληθος των αντικειμένων που εχει μαζέψει ο Ακης.
Οντως μεγαλωμενος σε χωριό (βοσκος στα 14 μου με 48 προβατα) αφου περαση το πρωτο σοκ, καθε ματια ανακαλυπτη και κατι ακομα, καρφια, αροτρα, κανταρια, σιδερενια τριγωνα για τα τζακια που εβαζε η γιαγια μου την κατσαρολα για το φαι,


και το κερασακι ενα ψυγειο με παγο με την βρυσουλα του για το κρυο νερο κατω απο ενα τηλεφωνικο κεντρο της Siemens.





Δεν υπάρχουν σχόλια: